Välj en sida

Domstolen i Linköping ändrar hälften av besluten: ”Väldigt hög siffra”

www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/domstolen-i-linkoping-underkanner-halften-av-forsakringskassans-beslut-om-aktivitetsersattning

Uppdaterad 23 juni 2021Publicerad 16 juni 2021

Förvaltningsrätten i Linköping har underkänt Försäkringskassans beslut i hälften av domarna som gäller aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning.

– Det är en väldigt hög siffra. Det är förvånande, säger Mats Edsgården, rådman vid Förvaltningsrätten i Linköping.

I videon berättar han vad han tror att det beror på.

Det vanliga är att domstolen i andra typer av ärenden ger Försäkringskassan rätt i sina beslut. Men när det gäller aktivitetsersättningen får Försäkringskassan bakläxa i hälften av fallen av Förvaltningsrätten i Linköping, som har ärenden från Östergötland, Sörmland, Vimmerby och Västervik.

– Försäkringskassan borde kanske ägna sig åt lite självreflektion, säger Mats Edsgården, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Linköping.

Kommentar från Försäkringskassan

Försäkringskassan vill inte ställa upp på en intervju med SVT utan svarar istället skriftligt i ett mejl bland annat:

”Vi vet att våra utredningar måste bli bättre och vi vet också att vi måste bli bättre på att motivera våra beslut. I genomlysningen ingår också att titta på hur vi jobbar med vägledande domar så att de slår igenom i vår tillämpning samt hur vi ska kunna ge våra handläggare bättre stöd i sitt arbete.”

Olika domslut i olika delar av landet – se hela listan

Uppdaterad 23 juni 2021Publicerad 16 juni 2021

Det är väldigt stora skillnader mellan olika domstolar i landet när det gäller aktivitetsersättningen. Det visar SVT:s granskning.

– Det är som ett lotteri, vilken domare man får, säger juristen Erik Ward som hjälper människor att överklaga Försäkringskassans beslut.

När Försäkringskassan nekar en person aktivitetsersättning kan man överklaga till Förvaltningsrätten. Men möjligheterna att få rätt varierar kraftigt mellan landets tolv Förvaltningsrätter. Det visar de siffror som SVT Nyheter Öst har tagit fram.

Linköping ändrar flest beslut: 49 procent

– Min bild är att det är stora skillnader över landet och att det kan bero på vilken domare man får. Det är som ett lotteri, säger Erik Ward som är jurist och hjälper människor att överklaga Försäkringskassans beslut.

Förvaltningsrätten i Linköping ger flest personer rätt mot Försäkringskassan och ändrar hälften av besluten kring aktivitetsersättning som har överklagats.

Uppsala lägst: 5,5 procent

Förvaltningsrätterna i Umeå och Luleå ändrar också en hög andel av de överklagade besluten, över 40 procent.

Samtidigt finns det flera andra förvaltningsrätter som ligger betydligt lägre. Uppsala ändrade bara 5,5 procent av besluten under den granskade tidsperioden. Göteborg och Härnösands förvaltningsrätter ligger också lägre än genomsnittet.

I videon berättar rådmannen Mats Edsgården vid Förvaltningsrätten i Linköping vad han tror att det beror på – och vad man kan göra åt det.

Linköping: 66 av 135: 49 procent

Umeå: 15 av 35: 43 procent

Luleå: 10 av 24: 42 procent

Malmö: 27 av 111: 24 procent

Stockholm: 35 av 183: 19 procent

Växjö: 7 av 37 : 19 procent

Falun: 11 av 61: 18 procent

Jönköping: 13 av 85: 15 procent

Karlstad: 17 av 127: 13 procent

Härnösand: 6 av 48: 12,5 procent

Göteborg: 11 av 105: 10 procent

Uppsala: 1 av 18: 5,5 procent

SVT har gått igenom närmare tusen domar som gäller aktivitetersättning. Det gäller unga vuxna mellan 19 och 29 år som på grund av en funktionsnedsättning inte kan arbeta heltid. Vi har tittat på samtliga domar från 1 juli 2019 till 1 april 2021 som gäller aktivitetsersättning.