Göran Söderlund http://goransoderlund.se hjälper dig med sjukförsäkrings- och rehabiliteriungsärenden Tue, 20 Jul 2021 09:04:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.11 Uppdrag granskning http://goransoderlund.se/2021/07/20/uppdrag-granskning-2/ Tue, 20 Jul 2021 09:04:34 +0000 http://goransoderlund.se/?p=467 Onsdag kl 20.00 Handlar om försäkringskassan

Inlägget Uppdrag granskning dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Onsdag kl 20.00

Handlar om försäkringskassan

Inlägget Uppdrag granskning dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Beslut/dom i Förvaltningsrätten http://goransoderlund.se/2021/07/08/beslut-dom-i-forvaltningsratten/ Thu, 08 Jul 2021 10:05:58 +0000 http://goransoderlund.se/?p=464 Domstolen i Linköping ändrar hälften av besluten: ”Väldigt hög siffra” www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/domstolen-i-linkoping-underkanner-halften-av-forsakringskassans-beslut-om-aktivitetsersattning Uppdaterad 23 juni 2021Publicerad 16 juni 2021 Förvaltningsrätten i Linköping har underkänt Försäkringskassans beslut i hälften av domarna som gäller aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning. – Det är en väldigt hög siffra. Det är förvånande, säger Mats Edsgården, rådman vid Förvaltningsrätten i […]

Inlägget Beslut/dom i Förvaltningsrätten dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Domstolen i Linköping ändrar hälften av besluten: ”Väldigt hög siffra”

www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/domstolen-i-linkoping-underkanner-halften-av-forsakringskassans-beslut-om-aktivitetsersattning

Uppdaterad 23 juni 2021Publicerad 16 juni 2021

Förvaltningsrätten i Linköping har underkänt Försäkringskassans beslut i hälften av domarna som gäller aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning.

– Det är en väldigt hög siffra. Det är förvånande, säger Mats Edsgården, rådman vid Förvaltningsrätten i Linköping.

I videon berättar han vad han tror att det beror på.

Det vanliga är att domstolen i andra typer av ärenden ger Försäkringskassan rätt i sina beslut. Men när det gäller aktivitetsersättningen får Försäkringskassan bakläxa i hälften av fallen av Förvaltningsrätten i Linköping, som har ärenden från Östergötland, Sörmland, Vimmerby och Västervik.

– Försäkringskassan borde kanske ägna sig åt lite självreflektion, säger Mats Edsgården, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Linköping.

Kommentar från Försäkringskassan

Försäkringskassan vill inte ställa upp på en intervju med SVT utan svarar istället skriftligt i ett mejl bland annat:

”Vi vet att våra utredningar måste bli bättre och vi vet också att vi måste bli bättre på att motivera våra beslut. I genomlysningen ingår också att titta på hur vi jobbar med vägledande domar så att de slår igenom i vår tillämpning samt hur vi ska kunna ge våra handläggare bättre stöd i sitt arbete.”

Olika domslut i olika delar av landet – se hela listan

Uppdaterad 23 juni 2021Publicerad 16 juni 2021

Det är väldigt stora skillnader mellan olika domstolar i landet när det gäller aktivitetsersättningen. Det visar SVT:s granskning.

– Det är som ett lotteri, vilken domare man får, säger juristen Erik Ward som hjälper människor att överklaga Försäkringskassans beslut.

När Försäkringskassan nekar en person aktivitetsersättning kan man överklaga till Förvaltningsrätten. Men möjligheterna att få rätt varierar kraftigt mellan landets tolv Förvaltningsrätter. Det visar de siffror som SVT Nyheter Öst har tagit fram.

Linköping ändrar flest beslut: 49 procent

– Min bild är att det är stora skillnader över landet och att det kan bero på vilken domare man får. Det är som ett lotteri, säger Erik Ward som är jurist och hjälper människor att överklaga Försäkringskassans beslut.

Förvaltningsrätten i Linköping ger flest personer rätt mot Försäkringskassan och ändrar hälften av besluten kring aktivitetsersättning som har överklagats.

Uppsala lägst: 5,5 procent

Förvaltningsrätterna i Umeå och Luleå ändrar också en hög andel av de överklagade besluten, över 40 procent.

Samtidigt finns det flera andra förvaltningsrätter som ligger betydligt lägre. Uppsala ändrade bara 5,5 procent av besluten under den granskade tidsperioden. Göteborg och Härnösands förvaltningsrätter ligger också lägre än genomsnittet.

I videon berättar rådmannen Mats Edsgården vid Förvaltningsrätten i Linköping vad han tror att det beror på – och vad man kan göra åt det.

Linköping: 66 av 135: 49 procent

Umeå: 15 av 35: 43 procent

Luleå: 10 av 24: 42 procent

Malmö: 27 av 111: 24 procent

Stockholm: 35 av 183: 19 procent

Växjö: 7 av 37 : 19 procent

Falun: 11 av 61: 18 procent

Jönköping: 13 av 85: 15 procent

Karlstad: 17 av 127: 13 procent

Härnösand: 6 av 48: 12,5 procent

Göteborg: 11 av 105: 10 procent

Uppsala: 1 av 18: 5,5 procent

SVT har gått igenom närmare tusen domar som gäller aktivitetersättning. Det gäller unga vuxna mellan 19 och 29 år som på grund av en funktionsnedsättning inte kan arbeta heltid. Vi har tittat på samtliga domar från 1 juli 2019 till 1 april 2021 som gäller aktivitetsersättning.

Inlägget Beslut/dom i Förvaltningsrätten dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Svårt att nå mig på telefon http://goransoderlund.se/2021/07/06/svart-att-na-mig-pa-telefon/ Tue, 06 Jul 2021 07:37:37 +0000 http://goransoderlund.se/?p=462 Jag förstår att det kan uppstå irritation då jag har minskat mitt svarande i telefon. Jag har i telefonsvar informerat om att jag vill ha kontakt via mail info@goransoderlund.se Det är naturligtvis inte bra men jag har valt detta då telefonsamtalen tenderar att bli långa och blir avbrott i när jag skriver ärenden. För att […]

Inlägget Svårt att nå mig på telefon dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Jag förstår att det kan uppstå irritation då jag har minskat mitt svarande i telefon. Jag har i telefonsvar informerat om att jag vill ha kontakt via mail info@goransoderlund.se

Det är naturligtvis inte bra men jag har valt detta då telefonsamtalen tenderar att bli långa och blir avbrott i när jag skriver ärenden. För att hinna med måste jag därför prioritera att läsa och skriva. Det är, som ni förstår, ”tight” med tiden och postgången är inte som förr.

Om det är aktuellt med min hjälp behöver jag

Beslut om avslag

Medicinska underlag, läkarintyg/läkarutlåtande/ev utredningar

Ev andra dokument du bedömer hör till

Helst kopior med post

När jag skriver så har jag fast arvode
Ärende 1 – 5000 + moms + porto = 6350 kronor
Vid fortsättningsärenden är arvodet/ärende 2000 + moms + porto = 2600 kronor

Inlägget Svårt att nå mig på telefon dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Sjukpenninggrndande inkomst SGI http://goransoderlund.se/2021/06/20/sjukpenninggrndande-inkomst-sgi/ Sun, 20 Jun 2021 14:14:46 +0000 http://goransoderlund.se/?p=460 Det är mycket frågor och funderingar gällande SGI. Sjukpenning baseras på fastställd SGI som motsvarar den förvärvsinkomst man har. Om man får avslag på yrkad sjukpenning måste man skydda sin SGI för framtida sjukpenning. Det framgår alltid på sista sidan i avslagsbeslut. Den fråga som ställer till det är att du själv och även din […]

Inlägget Sjukpenninggrndande inkomst SGI dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Det är mycket frågor och funderingar gällande SGI. Sjukpenning baseras på fastställd SGI som motsvarar den förvärvsinkomst man har.

Om man får avslag på yrkad sjukpenning måste man skydda sin SGI för framtida sjukpenning. Det framgår alltid på sista sidan i avslagsbeslut. Den fråga som ställer till det är att du själv och även din läkare bedömer att sjukfall fortsätter, men Försäkringskassan har bedömt att du är frisk, vilket är avgörande.

Antingen måste du återgå i anställning, om du har en arbetsgivare eller i egen verksamhet, i samma omfattning som du hade tidigare. Om det inte går måste du vara anmäld på Arbetsförmedlingen som AKTIVT arbetssökande och det ska egentligen inte ha betydelse vilken kod du registreras i men jag brukar förslå att det ska vara kod 11. Men du kan naturligtvis också vara arbetssökande på annat sätt men det är då viktigt att visa att du varit arbetssökande . Om du gör en överklagan på avslag från Försäkringskassan och Förvaltningsrätten ändrar så att du får rätt, får du tillbaka din ursprungliga SGI.

Om du inte skyddar din SGI blir du ”0-klassad” för framtida sjukpenning. Då gäller, för att få tillbaka SGI, att du får en anställning som beräknas vara minst sex månader, men du måste inte arbeta sex månader innan du kan göra ny sjukanmälan.

Inlägget Sjukpenninggrndande inkomst SGI dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Föreläsning http://goransoderlund.se/2021/06/10/forelasning/ Thu, 10 Jun 2021 13:12:43 +0000 http://goransoderlund.se/?p=456 En föreläsning jag hade som filmades Htts://yoytu.be/frcVg_pZJKI https://uoutu.be/WpepOd7fCb0

Inlägget Föreläsning dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
En föreläsning jag hade som filmades

Htts://yoytu.be/frcVg_pZJKI

https://uoutu.be/WpepOd7fCb0

Inlägget Föreläsning dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Hur lång tid tar mål hos Förvaltningsrätten? http://goransoderlund.se/2021/06/06/hur-lang-tid-tar-mal-hos-forvaltningsratten/ Sun, 06 Jun 2021 09:12:45 +0000 http://goransoderlund.se/?p=453 Jag fick idag information att mål om sjukpenning, sjukersättning, assistansersättning och övriga socialförsäkringsmål ta 15 – 19 månader

Inlägget Hur lång tid tar mål hos Förvaltningsrätten? dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Jag fick idag information att mål om sjukpenning, sjukersättning, assistansersättning och övriga socialförsäkringsmål ta 15 – 19 månader

Inlägget Hur lång tid tar mål hos Förvaltningsrätten? dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Info från kund http://goransoderlund.se/2021/05/12/info-fran-kund/ Wed, 12 May 2021 11:00:23 +0000 http://goransoderlund.se/?p=451 Hej Göran! Vill bara tacka dig för hjälpen med överklagan till kammarrätten,jag/vi fick rätt alltså bifall i ärendet Med vänlig hälsning  Lena

Inlägget Info från kund dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Hej Göran!

Vill bara tacka dig för hjälpen med överklagan till kammarrätten,
jag/vi fick rätt alltså bifall i ärendet

Med vänlig hälsning  Lena

Inlägget Info från kund dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Påskledigt http://goransoderlund.se/2021/03/31/paskledigt/ Wed, 31 Mar 2021 21:13:30 +0000 http://goransoderlund.se/?p=448 Hej Jag kommer att fira Påsk 1 – 6 april och är då inte tillgänglig

Inlägget Påskledigt dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Hej

Jag kommer att fira Påsk 1 – 6 april och är då inte tillgänglig

Inlägget Påskledigt dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Uppdrag granskning http://goransoderlund.se/2021/03/18/uppdrag-granskning/ Thu, 18 Mar 2021 11:11:20 +0000 http://goransoderlund.se/?p=446 https://www.svtplay.se/video/30522636/uppdrag-granskning-forsakringskassan/uppdrag-granskning-forsakringskassan-regeringens-order

Inlägget Uppdrag granskning dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
https://www.svtplay.se/video/30522636/uppdrag-granskning-forsakringskassan/uppdrag-granskning-forsakringskassan-regeringens-order

Inlägget Uppdrag granskning dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Väntetid Förvaltningsrätten http://goransoderlund.se/2021/03/14/vantetid-forvaltningsratten/ Sun, 14 Mar 2021 12:31:42 +0000 http://goransoderlund.se/?p=443 Sjukpenning, sjukersättning, assistansersättning och övriga socialförsäkringsmål. 15-19 månaders väntetdi

Inlägget Väntetid Förvaltningsrätten dök först upp på Göran Söderlund.

]]>
Sjukpenning, sjukersättning, assistansersättning och övriga socialförsäkringsmål.

15-19 månaders väntetdi

Inlägget Väntetid Förvaltningsrätten dök först upp på Göran Söderlund.

]]>