Välj en sida

Kammarrätten i Göteborg har tydligt fastslagit i dom, mål nr 5927-10.Beslutsstödet är riktlinjer för hur lång sjukskrivning som kan vara lämplig vid olika sjukdomar.

Försäkringskassans tjänstemän ska finna stöd i rekommendationen när det gäller att förstå läkarens bedömning i det medicinska underlaget. En central ambition med detta är att kvaliteten i dialogen de två aktörerna emellan ska förbättras.Beslutsstödet är inte tänkt att ersätta dialogen utan att förbättra den.

Rekommendationerna får inte uppfattas som nya styrande regler för bedömning.Varje enskilt fall ska fortfarande bedömas individuellt.

Det betyder att avsteg alltid kan göras. För vissa diagnoser kan sådana avsteg bli mer vanliga än för andra. Den eftersträvade kvalitetshöjningen ligger i dessa fall i den motivering läkaren ska göra. Detta förväntas bidra till att andelen sjukskrivningar som är kopplade till en medvetenhet och uttalad behandlingsstrategi ökar.

Beslutsstödet är alltså inte tillämpligt i ärenden som rör sjukersättning. Ska bara användas när det gäller rätt till sjukpenning men kan vara till visst stöd men inte avgörande.

T.ex. finns inte diagnoserna Fibromyalgi och ME/CFS med.